2013. február 17., vasárnap

Teszt: Pentax S30 (2004) vs Galaxy S Plus (2011)


Prológus

Egy hete akartam kidobni a Pentax S30-asom, percek alatt lemerítette az elemeket. Próbaképp betettem a Sanyo Eneloop csodaelemeket, ennek örült, így megtartottam. Valahogy fölöslegesnek tűnt, mióta 5 Mpixelel a zsebemben élek, az S30 csak egy kacat volt a polcon. A 8 évvel ezelőtti megjelenése óta rengeteg víz lefolyt a Dunán, a procija lassú, a lencséjét a homokozók közepén pucolgattam, így nagy feladatokat már nem bízhattam rá. Jól használható gépként maradt meg bennem, de betudtam az időnek, ami mindent megszépít.


A GalaxyS nagyságrendekkel jobb videókat készített, így hamar a kedvencem lett, a képek viszont nem  voltak tökéletesek, amit nem értettem. Szükségmegoldáshoz képest nagy fényerejű objektív (2.6), tűrhető képérzékelő, logikus magyarázat nem volt. Pontosan azt sem tudtam, mi bajom van a mobiltelefon-képekkel, csak valami nem stimmelt. Legtöbbször a mobilfotó arra volt jó, hogy emlékeztetett (bosszantásképp), hogy milyen szép pillanatot mulasztottam el, mivel nem volt nálam gép. 

Mivel volt egy szabad szombatom, pár szabad órával, így eldöntöttem, végére járok. Melyik tud többet, egy 2004-es kompakt, vagy egy 2011-es okostelefon? 

Amikor az esélyeket kezdtem latolgatni, a Pentax jó eséllyel indult, mivel a 2x akkora képérzékelő és a 2.5x akkora átmérőjű lencse elég jó alap. Nem volt esélytelen a Galaxy S Plus sem, mivel 7 évvel később nyilván jobbak a CCD-k (BSI-CMOS), 5 Mpixel csak több, mint 3, illetve van benne egy 1.4 GHz-es proci, ami nyilván a kép létrehozásában is kiveszi a részét. 

Lelőném a poént, fura kis eredmény született, még holtversenynek sem mondanám, mivel ez nem volt tiszta verseny.


Műszaki háttér

Az összehasonlításhoz fotóztam beltéren, kültéren. Automata fehéregyensúly, azonos érzékenység beállítás (ISO 100 és ISO 400). A két lencse maximális fényereje megegyezett, a fotózás rekeszprioritással (fix rekesz, automatikus zársebesség) történt. A mobiltelefonos fotózásnál valójában ez a mód finoman fogalmazva is fellengzős, mivel ez az egyetlen opció.Itt ugye rekesz nincs, a telefonok egy fix rekeszállásban, változó "zársebességgel" dolgoznak. Idézőjelben, mert zár sincs, a képérzőkelő egyszerűen adott ideig gyűjti a töltést, ez a zár.

A Pentax maximális (35 mm-re vetített) fókusztávolsága 37 mm, a GalaxyS 32.7 mm volt. Ez kicsit eltérő, valamint a pixelszám (3 Mpixel kontra 5 Mpixel), de ezeknek nem volt nagy jelentősége a teszt szempontjából. Mindkettő autófókuszos lencse volt. Ilyen kis érzékelő méretnél az autófókusznak csak kis tárgytávolságnál van jelentősége, fix lencse esetén, 1 m-nél távolabb amúgy is minden éles. Így egy tájképnél vagy 2-3 m távolságban lévő, családi fotózásnál az autófókusz nélküli mobilok is szinte azonos képet adhatnak - az optika szempontjából. A tesztnél semmilyen mérést nem történt, csak a képek szubjektív képminősége és a kép exif adatai számítottak.


Tesztképek

Az első képnél a különbség minimális volt, alig érzékelhető. A részletek szépen láthatóak, színekkel nagy gond nem látszódik, lényegében ugyanazt kaptuk.
Kültér, vizes fák, Pentax
Kültér, vizes fák, GalaxyS
A következő képeken már jól láthatóan gyengébbek a színek, kevesebb árnyalatot tud a Galaxy S.

Beltér, Pentax

Beltér, GalaxyS
A Galaxy S bokra már tragikus, fakó és világos. Próbáltam összehúzni a két képet, de nem ment, mindig rosszabb maradt a mobilfotó.

Kültér, bokor, Pentax

Kültér, bokor, GalaxyS
A borostyánnál ugyanezt tapasztaljuk, valami nem jó a Galaxy-nál, fakók, semmilyenek a színek.
Kültéri,  borostyán, Pentax

Kültéri, borostyán, GalaxyS


Általános képminőség

Nem túlzás azt mondani, hogy sima 9x13-as papírképeknél (ha nem teszem őket egymás mellé), valószínűleg nem lehet elsőre megkülönböztetni a két verziót. Monitoron, közvetlenül egymás mellett azonban a különbség látványos volt, ami egy kis végiggondolást igényelt, így a képek exif adatait vettem sorra.


Árnyalatnyi különbségek

A képek láthatóan teljesen más színárnyalatúak lettek a két oldalon, szebb, mélyebb színek vannak a Pentaxnál. Először arra gondoltam, hogy talán a JPG feldolgozás algoritmus eltérése miatt van (nem csak a tömörítés szintje, de a kontraszt, szaturáció, stb. beállítások eltérése miatt), vagy esetleg a fehéregyensúly miatt, de nem ez volt az oka. 

Próbálkoztam utómunkával a képeket egy szintre hozni, de érezhetően valami elveszett a GalaxyS-nél, amit nem lehetett visszaállítani, így ez sikertelen volt, így ránéztem a "Number of unique colors" paraméterre, melyet pl. Irfanview-ban az "Image/Information..." menüpontban érünk el és megértettem, mi a gond.

A képek egyik fontos mérhető jellemzője, a hordozott színárnyalatok száma. Ez átlagosan 30-60%-al is több volt a Pentaxnál, valamint egyetlen kép sem volt, ahol a Galaxy-nál lett volna a nagyobb érték. A borostyán fotónál ez 239316 (Pentax) kontra 165910 (Galaxy). Ha ez az érték alacsonyabb, a képek színe elkezd a "kimosott" irányban megváltozni, unalmassá és érdektelenné válik.

Ez szinte biztosan a nagyobb képérzékelő és/vagy a jóval nagyobb átmérőjű (min. 2.5x) lencsének tudható be. Ez az eltérés okozta - kis túlzással - azt az erős érzést, miszerint az egyik csomag kép "mobilkép", a másik pedig valódi fényképezőgép szülötte.


Használhatóság

Szubjektív megjegyzés, de újra megéreztem a "point and shoot" életérzést, egyértelmű hogy egy kompakt géppel élvezet egy kézzel fotózni. Ha esetleg kesztyűben próbálkozunk (nyilván nem az egyujjas bundakesztyűvel, különösen nem a kifordítottal), hasonlóak a tapasztalatok, egy kézzel, vékony bőrkesztyűben, röptében a legyet is lelőjük. Kis gyakorlással programot állítok, belenyúlok az expozícióba (lsd. Fn gomb), zoomolok és megismétlem: egy kézzel, kesztyűben. Ez a képesség egy családi eseményen, ahol a fotós mellékállásban sokszor szülő/keresztszülő/férj is, lényeges szempont. Nem vacakolok, csak lövök, mellesleg hozom a tortát és fogom a gyerek fülét.
Telefonnál ez a verzió fel sem merül, tisztán két kézzel, megfontoltam lehet lövöldözni, így a "point and shoot" feeling teljesen elvész, kínlódás a fotó, a beállítások, az egész nem egy nagy öröm. A végítélet egyértelműen az, hogy egy kompakt gép teljes felépítése fényképezésre áll kézre, míg egy telefon felépítése bármire kézre áll, de erre nem.


Az S Plus gyilkos tömörítése

Legfontosabb mérhető eltérés azonban tömörítési szintben volt, a Galaxy S Plus képeknél ez „79”-es jpg level, míg a Pentax szinte tömörítés nélkül, 97-98-as értékekkel dolgozott. A képek méretében kifejezve ez 500-750kByte kontra 2000 – 2100 kByte méretet jelentett. Sajnos ez volt a legjobb minőség mindkét oldalon, így a Galaxy S tényleges képminőségét ez a jellemző részben elfedte. Nem tudom az okát, talán az egyéb képhibákat rejti ez a beállítás vagy arra a közönségre lőttek, akit ez nem érdekel, ez nem derült ki. Kis képet gyorsabb feltölteni a Facebookra, persze ez is igaz. Ez volt az a csalás, ami miatt nem tudunk értékelni rendesen, a Galaxy S tömörítetlenebb világa elérhetetlen maradt számunkra.

Zajtalan Galaxy

A zajversenyt (talán a nagyobb felbontás és a mindent elkenő erős tömörítés miatt) a Galaxy nyerte, az egyszínű részeken is jól látható, látványosan zajtalanabb képeket produkált. Talán itt van jelentősége a gyorsabb és korszerűbb képfeldolgozásnak is.


Végeredmény

Nyilvánvalóan a GalaxyS nem teljesértékű fényképezőgép, de ma már ezek a képek nagyon közel állnak a valódi gépek tudásához. Technikailag - ha a rengeteg elveszett színről és a képrészletekről lemondunk, valahogy átszenvedjük a fotózás pillanatait - jó kompromisszum lehet, de ha a képeket 9x13 fölé nagyítani, esetleg interneten publikálni akarjuk, akkor egy 3-5e Ft-os, régi kompakt gép lényegesebb többet ad nekünk, mint egy mai 50-70e Ft-os mobiltelefon kamerája. 
Ha egy 2013-as csúcskategóriás mobilt (100e fölött) és egy 2013-as belépő kompakt-ot (20e alatt) hasonlítunk össze, a különbség legalább ekkora marad, így mindenképp javasolt egy pici kompaktot zsebben tartani és a mobiltelefon emlékképfotózást hanyagolni, amikor csak lehet. Ebben nagy változás az új telefon modellek megjelenésével sem várható, a már említett fizikai korlátok miatt, nagy képérzékelő és rendes objektív mindig nehezen fér majd egy mobilba. 

A kis Pentax így újra hű társam lett. Megtarthatta az Eneloop-okat, kapott egy kis 1G-s SD kártyát és a régi tűz újra lángol, ez lett a mese vége. :-)



Technikai érdekességek

  • A Pentax képérzékelője 1/2.7'', ami 5.37 x 4.04 mm (21.7 mm2) 6.44-es crop, míg a kis GalaxyS 1/3.6'', 4 x 3 (12 mm2) 7.61-es crop méret.
  • A Pentax zoomtartománya 5.8 mm – 17.4 mm-nek felel meg, ami a 6.44-es crop-al számolva 37 mm – 112 mm-es full frame tartománynak felel meg. Érdekességképp egy Canon 550d alapobjektív (18mm-55mm) a 1.6-os crop-al 28.8 mm – 88 mm.
  • A Samsung Galaxy S Plus 3.79 mm-es fókusztávolságú autófokuszos lencsét tartalmaz, ami 8.65-es crop-al számolva 32.7 mm normálobjektívnek felel meg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése