2013. szeptember 2., hétfő

Tanácsok kezdő modelleknek - Hogyan készülj a fotózásra?

Jópár modellfotózást vállaltam az utóbbi időben. Nem volt két egyforma, minden fotózásnak és minden embernek megvolt a maga története. Sokszor tényleg jó hangulatú fotózások voltak, igényes végeredménnyel. Ilyenkor a modell és a fotós is boldog volt, a képek bejárták a közösségi oldalakat, a fotók referenciafotók lettek, mindenki jól járt. Az ilyen alkalmak miatt érdemes fotózni, sokszor teljesen függetlenül attól, hogy a modell az átlagosnál jóval szebb vagy csak egy lány a szomszédból, aki mégis különlegesen nézett ki a fotókon.

A kevésbé jól sikerült fotózásoknál más volt a helyzet. A végeredmény persze minden esetben meglett, a képek tetszettek, de... hiányzott a tökéletesség érzése. Ilyenkor a modellben is sokkal több lehetőség volt, én is nagyságrendekkel jobbnak éreztem magam, de mindkettőnket zavartak a körülmények, így - bár együtt kihoztuk a legjobbat - mégsem lett igazi az eredmény. Utólag jöttem rá, hogy sosem a véletlenen múlt, a problémák még a fotózás előtt keletkeztek. Nyilván minden fotózás a maga nemében tökéletlen és történnek előtte, közben váratlan események, de jobb ezeket megelőzni, és lehetőség szerint 100%-ban a fotózásra és a végeredményre koncentrálni.

Mi lehet a jól sikerült fotózások titka? Megpróbáltam összeszedni, hát íme.

Hogyan zajlik a fotózás?

Fotózás előtt (pl. telefonon vagy személyesen) beszélünk ruhákról, kiegészítőkről, modellpózokról. Megérkezel a megbeszélt időpont előtt a műterembe (egyedül vagy kísérővel), ahol egy külön kis helységben fel tudsz készülni. Van egy kis sminkasztal, tükör, szék. Itt tudsz átöltözni, sminket igazítani. Ha nincs sminkes, akkor sminkelve kell jönni, ha ezt nem tudod megoldani, jelezd előre, hogy időre lesz szükséged.

A fotózás előtt aláírunk egy megállapodást, hogy mit vállalok és mennyiben fog mindez kerülni. A képekre vonatkozóan általános szabály, hogy a szerzői jogok tulajdonosa a fotós, de azok felhasználását a modell korlátozhatja. 


A fotózást megelőzően beállítok egy alap stúdióvilágítást, elkezdünk beszélgetni, közben állítgatom a fényeket, próbafotókat készítek. Ha minden jól megy, pár perc múlva elkezdődik a fotózás. Mindig elmondom, megmutatom, milyen beállást, modellpózt kérek. Ha elfáradtál, pihenünk, ha valamit szeretnél magadtól megmutatni, kipróbáljuk.

Közben ruhát cserélsz én pedig hátteret, jellemzően fehér/fekete háttérrel vagy valamilyen egyéb helyszínnel dolgozunk, esetenként a ruhacsere és a fotózási háttér cseréje együtt történik. Valamikor a fotózás közben megmutatok pár képet, hogy megnyugodj, ennél rosszabbak is születtek rólad, így a vége felé sokkal komfortosabban érzed magad.

Minimum 40 perc, maximum 2-3 óra múlva befejezzük (megállapodástól függően), közben érdemes sminket/hajat igazítani. A végén megbeszéljük, mikor küldöm át a képek elérhetőségét és mikorra kapod a retusált képeket, majd búcsút veszünk.

A fentiek persze akkor lesznek eredményesek, ha felkészülsz. Következzenek a titkok.

A titok - 7 + 1 pontban

1. A fotózás jó dolog, örülj neki

A modellfotózás egy élmény lehet, próbáld meg minden percét megélni, ne nagyon izgulj előtte. Nincs rá okod. A fotósnak a modell az ügyfele vagy egy lehetőség arra, hogy sikeres legyen egy jó képpel. Mindent meg fog tenni, hogy jól érezd magad (mármint az olyan fotósok, mint én). Tisztelettel beszél veled, próbál szórakoztatni, ráhangolni a fotózásra, folyamatosan figyel rád. Sokan a ráhangolódást követően alig akarják abbahagyni :-)

2. Készülj fel testben-lélekben, érj oda időben

Érdemes a fotózás előtti napokban felkészülni. Írd össze, miket hozol, hogyan érkezel a helyszínre, mikor indulsz, hogy időben odaérj. Ha fotózás előtt csak “összekapkodsz” pár ruhát, majd “beesel” a fotózásra, hidd el, hogy nem abban az állapotban leszel, amiből a maximumot ki lehet hozni.
A fotózást megelőző napokban igyál elég vizet, aludd ki magad, készülj fel nyugodtan, érkezz a helyszínre kényelmesen, légy ott 10 perccel a fotózás kezdete előtt. Fontos, hogy a műterem foglalás mindig pénzbe kerül és időre megy, ha késel, elvész az idő. 
Előtte lehetőleg ne vessz össze senkivel, ne futva gyere, hogy odaérj. Egyszerűen és kényelmesen csak gyere el, időben. Kültéren éppúgy igaz ez, ott sokszor a naplementéhez és a fényekhez kell igazodni, ezt a fotós tudja jól, emiatt az időpont itt is fontos.

3. Ápolt külső, jó smink, szép haj

Alapvető elvárás, hogy fotózás előtt a szemöldököd szedd ki megfelelően, az egyéb helyen, arcon esetlegesen meglévő pihéket távolítsd el. Ha kivágott ruhás, esetleg fürdőruhás képekben gondolkozol, akkor úgy készülj, mintha strandra mennél (biztosan érted), utólag, retus keretében ilyen problémákat javítani dög unalmas tevékenység.
Szolárium, napozás nem javasolt az előző napokban. Ha már napoztál, úgy öltözz, hogy a fehéren maradt bőröd takarja a ruhád.
Előző este érdemes a bőrödre feltenni egy tisztító maszkot, reggel pedig egy natúr sminket vagy bármilyet, ha értesz hozzá. Ha nincsen sminkes, fodrász a fotózáson (bár az igazi eredményekhez elengedhetetlenek), akkor ezekre külön figyelj. Találj valakit, aki igényesen ki tud sminkelni. Ha van sminkes, akkor smink nélkül érkezz.
Menj el előtte fodrászhoz, ha megteheted. A hajad legyen tökéletes, ápolt, ne legyen "lenőve". A fotózásra hozz csatot vagy hajgumit, hogy össze tudd fogni a hajad. 
Ha a fotózást megelőzően bármi történik veled, ami a képen látszódhat (pl. irgalmatlanul összecsíptek a szúnyogok, orra estél, stb.), ezt telefonon jelezd a fotósnak és beszéljetek róla előtte, nem kellene-e inkább halasztani a fotózást.


4. Hozz jó ruhákat

Próbáld elfelejteni a farmer-top párosítást, érdemes nőies ruhákkal, szoknyákkal készülni. Legyen nálad valamilyen fehér vagy nagyon világos ruha, fekete is, illetve bármi, ami a kedvenced, élénk színű ruha is lehet. Érdemes kicsit visszafogottabb és merészebb ruhával egyaránt készülni. Fontos, hogy fehér felsőhöz, ruhához fehér vagy testszínű alsónemű kell, feketéhez fekete, sajnos a tarka rétegek átütnek, csúnya.
Egyszerű ruhához ne vegyél csipkés alsóneműt, nem néz ki jól.
Ha jól áll, pánt nélküli melltartó sem rossz ötlet, ha beauty fotót is szeretnél, akkor kötelező. Próbálj minél egyszerűbb ruhákkal készülni, ha sok a szín, akkor nehéz összehangolni a (többnyire) egyféle sminkkel, cipővel. 

Jól jöhet, ha van esetleg egy elegánsabb, komolyabb ruhád is, különlegessé teszi a fotót. Bármilyen kihívó ruhát hozhatsz, viszont fehérneműs fotózást nem tudok vállalni. Fürdőruha, bulizós ruhák beleférhetnek.

5. Hozz jó kiegészítőket

Nem feltétlenül ékszerekre gondolok. Hozz valami olyat, amit rólad szól. Egy - ruhával harmonizáló - kedvenc kalap, sapka, sál nagy segítség, de hozhatod akár kedvenc könyved, fülhallgatód, párnád, fényképezőgéped is vagy akár egy régi fotót a nagypapáról. Ha komolyan sportolsz, hozz valamit, ami arra utal. Ha műtermi képeket nézegetsz, sok hasonló van. Ezektől az apróságoktól érdekesebb lesz a kép.


6. Tanulj modellpózokat

Elküldöm a modellpózokat. Próbáld ki őket tükör előtt, hogy melyik áll jól. A profik is így csinálják, tanult tőlük, készülj fel Te is. Nem mindig kell mosolyogni, de azért olyan fotó sem árt. Legyél aszimetrikus, próbálj nőies lenni, de ne légy túl direkt, ne mutass túl sokat.

Modellpózokat itt tanulhatsz:
Ha csak egy perced van, nézd meg az alábbi videót, ha figyelsz, ez is elég :-)




7. Kedves kísérővel gyere, vagy semmilyennel
Csak olyan kísérővel gyere, akit Te tudsz irányítani és kedveled. Fotózás közben nem lehet bent, de előtte-utána nyugodtan. Csapattal inkább ne gyere, nem biztos, hogy tudom őket kezelni és bizony ez a fotózástól veszi el az időt. Nem javaslom barát jelenlétét (feltéve persze, hogy nem direkt párfotózásra jöttél), inkább valamelyik kezelhetőbb szülő vagy barátnő az ideális választás. A tapasztalatok szerint egyébként a legjobb, ha egyedül jössz, mivel az odaút egy ráhangolódás, összeszedettebb leszel.

+1 - Felejtsd el a Photoshop-ot!
Ez a legfurcsább tanács az összes közül. Ne számíts arra, hogy utólag a Photoshop mindent megold. A fotónak a helyszínen kell létrejönnie, ott kell tökéletest alkotni. A legjobb képeimen egészen kevés utómunka van, nem a Photoshoptól lettek jók. 
A Photoshop a jó fotós számára (ez lennék én...) arra szolgál, hogy tökéletes fotókból sokkolóan jót készítsen egészen apró beavatkozásokkal. 
Ha valami nem tetszik magadon, szólj ott és megoldjuk. Biztosan lesz utómunka így is, csak nem mindegy, hogy azt mivel töltöm. Azzal, hogy az eddig leírtakat korrigáljam vagy hogy még álomszerűbb legyen a végeredmény. 

Minden a tökéletes kereséséről szóljon, a fotózás előtt, közben és után is, ez a titok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése